Zastosowanie wysoko biodostępnej kurkuminy

Zastosowanie kombinacji wysoko biodostępnej kurkuminy i olejku z nasion kopru włoskiego w Zespole jelita drażliwego (IBS)

Kurkumina to naturalny związek polifenolowy pochodzący z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa), zwanego także kurkumą. Właściwości prozdrowotne tej rośliny docenili już starożytni. Kurkuma (Curcuma longa) jest do dzisiaj tradycyjnie używana przez Indian, Chińczyków i medycynę wschodnią do radzenia sobie z bólem brzucha, wzdęciami, niestrawnością, jak również do leczenia trudno gojących się ran i blizn. Obecnie zainteresowanie kurkuminą, jako substancją pochodzenia naturalnego korzystnie wpływającą na stan zdrowia rośnie. W szczególności właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe kurkuminy, wykazywane w szeroko prowadzonych badaniach, zwracają uwagę naukowców. Podkreśla się także jej właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Kurkumina i olej koprowy łagodzi objawy i poprawia jakość życia pacjentów z IBS

Pacjenci z IBS wciąż wymagają skutecznego leczenia. Biorąc pod uwagę przeciwzapalne właściwości kurkuminy oraz przeciwskurczowe i wiatropędne właściwości olejku z nasion kopru włoskiego przeprowadzone zostało badanie w grupie pacjentów z nasilonymi objawami IBS, którego celem była weryfikacja czy wysoko biodostępna kombinacja kurkuminy i olejku koprowego może efektywnie wpłynąć na łagodzenie objawów i jakość życia pacjentów z Zespołem jelita drażliwego (IBS).

Podczas tego badania zaobserwowano, iż przyjmowanie kombinacji wysoko biodostepnej kurkuminy i olejku z nasion kopru włoskiego przyniosło ulgę pacjentom, znacząco złagodziło symptomy i poprawiło jakość życia pacjentów z IBS już po 30 dniach stosowania. Kombinacja Kurkumina- Olejek koprowy była bezpieczna i dobrze tolerowana. 

Naturalna suplementacja

Naturalna suplementacja- pomoc w leczeniu alergicznego nieżytu nosa

Alergiczny nieżyt nosa (znany powszechnie jako katar sienny, katar alergiczny, alergia pyłkowa) jest jednym z najszerzej występujących stanów zapalnych na świecie. Jak podkreślają eksperci grupy ARIA (“Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma”, WHO Workshop), występowanie alergicznego nieżytu nosa w Europie jest szacowane na 25% całej populacji. Ta liczba rośnie, a jest to spowodowane m.in. nowoczesnym stylem życia (palenie papierosów, klimatyzacja, zanieczyszczenie środowiska itp.)

Alergiczny nieżyt nosa jest symptomatycznym zaburzeniem indukowanym po ekspozycji na alergen jako IgE- zależne zapalenie błony śluzowej nosa [ARIA].

Chociaż alergiczny nieżyt nosa jest złożonym stanem chorobowym przebiegającym w różnych fazach obejmujących charakterystyczne dla tych faz objawy, zasadniczym mechanizmem problemu jest zapalenie.

Kwercetyna- wsparcie nie tylko w alergiach

Kwercetyna to naturalny związek polifenolowy pochodzenia roślinnego, z grupy flawonoidów. Występuje w wielu owocach i warzywach m.in. w kwiatach i owocach drzewa sofory japońskiej (Sophora Japonica), ciemnym winogronie oraz cebuli. Kwercetyna jest stosowana pomocniczo w leczeniu alergii różnego pochodzenia, gdyż wykazuje aktywność antyhistaminową i przeciwzapalną- zapobiega degranulacji mastocytów i uwolnieniu cytokin prozapalnych oraz mediatorów wazoaktywnych (histamina, leukotrieny). Stanowi cenny składnik roślinny preparatów wspomagających leczenie alergii ( patrz: ALNOSIN Allergy Comfort)