Kwercetyna- wsparcie nie tylko w alergiach

Kwercetyna to naturalny związek polifenolowy pochodzenia roślinnego, z grupy flawonoidów. Występuje w wielu owocach i warzywach m.in. w kwiatach i owocach drzewa sofory japońskiej (Sophora Japonica), ciemnym winogronie oraz cebuli. Kwercetyna jest stosowana pomocniczo w leczeniu alergii różnego pochodzenia, gdyż wykazuje aktywność antyhistaminową i przeciwzapalną- zapobiega degranulacji mastocytów i uwolnieniu cytokin prozapalnych oraz mediatorów wazoaktywnych (histamina, leukotrieny). Stanowi cenny składnik roślinny preparatów wspomagających leczenie alergii ( patrz: ALNOSIN Allergy Comfort)

 


Oprócz silnych właściwości przeciwzapalnych kwercetyna wykazuje dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego u osób z nadciśnieniem oraz obniżenia szkodliwego cholesterolu (LDL) chroniąc tym samym naczynia krwionośne przed powstawaniem złogów miażdżycowych. Wielu badaczy uważa, że to właśnie kwercetyna odpowiada za tzw. francuski paradoks, czyli niską zachorowalność Francuzów na choroby serca pomimo „tłustej”, a więc teoretycznie niezdrowej diety. W wyniku prowadzonych badań nad tym zjawiskiem, naukowcy powiązali fakt niskiej zachorowalności Francuzów na choroby serca z ilością spożywania przez nich wina- większą niż w przypadku pozostałych narodów europejskich. Po przeanalizowaniu składu okazało się, że czerwone wino, powszechnie spożywane we Francji zawiera wysoki odsetek flawonoidów, w tym głównie kwercetyny.

 

Artykuły powiązane: Naturalna suplementacja- pomoc w leczeniu alergicznego nieżytu nosa